АОФИ: Српски извоз достигао 10 млрд. евра

АОФИ: Српски извоз достигао 10 млрд. евра

БЕОГРАД: Српски извоз је у првих осам месеци ове године у односу на исти период прошле године порастао за 13 одсто и износи око 10 милијарди евра, изјавио је извршни директор за осигурање Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) Данило Ћирковић.

Позивајући се на званичну статистику, Ћирковић је рекао да је Србија највећи извозник у региону.
Србија је на добром путу када се упореди остварени извоз у земље Западног Балкана у односу на увоз, оценио је Ћирковићвио за ТВ Пинк, истичући да та агенција која послује у оквиру Министарства привреде, снажно подржава српске извознике.
Српски извоз је у првих осам месеци 2017. у односу на исти период прошле године порастао за 13 одсто и износи око 10 милијарди евра. Сигуран сам да је АОФИ допринео том расту и сада је Србија у спољнотрговинском суфициту у односу на регион Западног Балкана. То значи да извозимо у те земље више него што из њих увозимо, рекао је Ћирковић, саопштило је Министарство привреде.
Према његовим речима, АОФИ има четири начина да подржи извознике – финансирањем, откупом потраживања (факторинга), осигурањем потраживања и издавањем гаранција.
Ћирковић се осврнуо на осигурање извоза и објаснио да систем функционише тако што извозне агенције у другим земљама, попут АОФИ, тесно сарађују пре него што осигурају потраживање од купца у иностранству.
Представници свих водећих осигуравајућих кућа, окупљени у Бернској унији – из САД, Кине, Немачке, Француске, окупиће се од 01. до 05. октобра у Београду, како би разговарали о још ефикаснијој сарадњи.
Можда ће после овог скупа наше колеге из светских агенција давати веће лимите инвеститорима и тако ћемо индиректно помоћи развоју српске привреде, поручује Ћирковић.
Како каже, клијенти АОФИ су у старту биле мултинационалне компаније, а данас су то све више и мала и средња предузећа.
Кроз програм Деценија предузетништва, који води Министарство привреде, и АОФИ како је рекао, помаже мале и средње фирме кад им средства нису доступна код банака.

Related posts

Осигурање извозних потраживања

РТС, 04. 10. 2017. У Београду се одржава годишња конференција Бернске уније, најстарије организације која окупља 80 највећих државних и приватних осигуравача – извозних потраживања и страних инвестиција у свету.

Прочитај још