Без подршке агенција Бернске уније, данас је незамисливо улазити у веће послове

Без подршке агенција Бернске уније, данас је незамисливо улазити у веће послове

Србија Данас, 06. 10. 2017.


Агенција за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) домаћин је ове године у Београду око 80 највећих државних и приватних осигуравача извозних потраживања и страних инвестиција у свету, окупљених у Бернској унији, поводом одржавања Годишње конференције тог удружења.

Извозно кредитне агенције, чланице Бернске уније, заједно осигуравају 13 одсто укупне светске трговине, а министар привреде Горан Кнежевић поручио је гостима да су такве агенције полуга која подржава и раст националних економија.
– Данас је незамисливо улазити у веће послове у ширим оквирима, без подршке агенција попут АОФИ и наших гостију из Бернске уније. Зато ресорно министарство са посебном пажњом прати и све активности вашег годишњег скупа – навео је министар.
Потпредседник Бернске уније Мандиси Нкул изразио је задовољство што се годишња конференција у 2017. одржава баш у Београду, истичући да су присутни осигуравачи из свих делова света – из Кине, САД, Немачке, Француске, Велике Британије…
– Ово је глобално удружење и свима нам је значајно да видимо како раде наше колеге из других крајева света – рекао је он.
Генерални секретар Бернске уније Винко Давид истакао је да би обим светске трговине без подршке уније осигуравача без сумње био мањи.

– Осигуравамо трговину пољопривредним производима, машинама, али и примера ради, извоз аутомобила. Поједине наше чланице осигуравају све од јагода до великих електрана. И српски АОФИ је део наше уније и подржава српски извоз. То одлично раде – рекао је Давид.
Директор АОФИ Дејан Вукотић рекао је да је Агенција од настанка, пре 11 година, осигурала 1,6 милијарди евра потраживања српских извозника, додајући да је капацитет за осигурање много већи.
У сарадњи са Министарством привреде, каже Вукотић, у припреми је измена закона о АОФИ који би требало да подигне ту агенцију на виши ниво и приближи је начину пословања експортно кредитних агенција из ЕУ.

– Тим изменама, закон ће отворити шири спектар и палету производа које ћемо моћи да понудимо нашим компанијама извозницама, а самим тим и да повећамо српски извоз и привредни раст – рекао је Вукотић.
АОФИ тренутно, како објашњава, подржава српски извоз кроз директно кредитирање, финансирање извозних уговора, откуп или осигурање потраживања.
– Најинтересантнији производ за наше клијенте је осигурање потраживања, на које ћемо се фокусирати у наредном периоду. Циљ нам је да помогнемо српским привредницима да лакше освоје нова тржишта, тако што ћемо им омогућити континуирану ликвидност – рекао је Вукотић.

Према његовим речцима, АОФИ тренутно осигурава око три одсто српског извоза, што је изнад просека за институције у државном власништву у свету, ако се изузму агенције из водећих пет земаља САД, Русије, Кине, Немачке и Француске.
– Ако се упоредимо са земљама у региону, ми смо изнад просека. Надамо се да ћемо тај тренд наставити и у будућности – рекао је он.
Бернска унија представља скуп свих експортно кредитних агенција у државном и приватном власништву из читавог света, а броји више од 80 чланица. Годишња конференција у 2017. одржава се у Београду, од 1. октобра закључно са данашњим даном. Тим поводом у Београду борави око 250 представника извозно кредитних агенција чланица.

Related posts

Осигурање извозних потраживања

РТС, 04. 10. 2017. У Београду се одржава годишња конференција Бернске уније, најстарије организације која окупља 80 највећих државних и приватних осигуравача – извозних потраживања и страних инвестиција у свету.

Прочитај још