Regionalna faktoring konferencija

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije pod čijim okriljem posluje i  Sektor faktoringa bila je generalni sponzor „Regionalne faktoring konferencije Centralne i Jugoistočne Evrope“ održane 3. i 4. oktobra 2019 godine u Beogradu. Skup su otvorili predsednik FCI zajedno sa predstavnicima Ministarstva finansija i Privredne komore Srbije.

Konferencija je okupila više od 120 učesnika iz preko 20 evropskih zemalja uključujući i eksperte FCI koja predstavlja globalnu mrežu vodećih faktoring kompanija u svetu.

Glavni organizator ovog skupa bio je FCI u saradnji sa Sekcijom za razvoj faktoringa pri Privrednoj komori Srbije.

Na Konferenciji su izneti podaci da je promet faktoring industrije u 2018 godini, na svetskom nivou, dostigao brojku od 2,767 milijardi evra što predstavlja kontinuirano povećanje od 6,5 %  u odnosu na prethodnu godinu. Prema podacima Sekcije za razvoj faktoringa pri Privrednoj komori Srbije ukupan promet faktoringa u našoj zemlji u 2018 iznosio je preko 782 miliona evra i dostigao je rast od čak 28%, prezentovala je predsednik ove Sekcije i direktor Sektora za faktoring u AOFI, Tanja Kursar.

Ovaj vid finansiranja postoji već 60 godina u zemljama Evropske unije i Amerike, ali se poslednjih godina ubrzano razvija i u našem regionu, tako da je ova konferencija imala veliki značaj u cilju razmene iskustava, upoznavanja sa novim oblicima finansiranja, kao i napretka IT industrije koja prati ovu oblast.

Bilo je reči i o ekonomiji regiona, pravnoj regulativi, kreditnom osiguranju, lancu finansiranja dobavljača, Block Chain i FinTechs i drugim finansijskim uslugama.

Na jednom od panela razmatrana je mogućnost saradnje faktoringa sa kreditnim osiguranjem. Kako se  moglo čuti od samih korisnika faktoringa (MSP) ta saradnja bi svakako predstavljala prednost u plasiranju domaćih proizvoda na inostrano tržište, ali uz sugestiju da bi bilo lakše da se te dve finansijske usluge objedine u jedan ugovor. Moderator ovog panela bio je izvršni direktor za osiguranje AOFI Danilo Ćirković koji je tim povodom nagovestio mogući novi proizvod Agencije.

Mogle su se čuti i brojna ekonomska predviđanja za naredni period poput očekivane recesije Nemačke privrede zbog brojnih faktora, od gubitaka u automobilskoj industriji i gašenja nuklearke i potrebe za drugim vidovima proizvodnje energije, i drugo, što može predstavljati problem jer zemlje ovog regiona najviše izvoze baš u Nemačku, ali i Italiju.

Pomenuto je i da Hrvatsko tržište faktoringa beleži značajan pad od čak 18% u odnosu na 2017 godinu zbog gubitaka Agrokora, što je dovelo do gašenja pojedinih faktoring kuća.

Jedan od zaključaka svakako je dogovoreno zajedničko delovanje zemalja regiona kada je reč o pravnoj regulativi iz Oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, s obzirom da svi imaju slične probleme jer pomenuti Zakoni i obaveze koje iz njih proističu, usporavaju ili čak onemogućavaju proces rada i samu svrhu faktoringa. Predstavnici zemalja EU naveli su da njihovi zakoni nemaju tako rigidna pravila i ne zahtevaju identifikaciju kupaca, osim već podrazumevanu proveru za potrebe procene naplate, dok u pojedinim zemljama faktoring nije ni obveznik Zakona.

Predstavljene su brojne IT platforme koje ubrzavaju i pojednostavljuju sam proces faktoringa ali i drugih segmenata iz oblasti finansijskog poslovanja.