Регионална факторинг конференција

Агенција за осигурање и финансирање извоза Републике Србије под чијим окриљем послује и  Сектор факторинга била је генерални спонзор „Регионалне факторинг конференције Централне и Југоисточне Европе“ одржане 3. и 4. октобра 2019 године у Београду. Скуп су отворили председник ФЦИ заједно са представницима Министарства финансија и Привредне коморе Србије.

Конференција је окупила више од 120 учесника из преко 20 европских земаља укључујући и експерте ФЦИ која представља глобалну мрежу водећих факторинг компанија у свету.

Главни организатор овог скупа био је ФЦИ у сарадњи са Секцијом за развој факторинга при Привредној комори Србије.

На Конференцији су изнети подаци да је промет факторинг индустрије у 2018 години, на светском нивоу, достигао бројку од 2,767 милијарди евра што представља континуирано повећање од 6,5 %  у односу на претходну годину. Према подацима Секције за развој факторинга при Привредној комори Србије укупан промет факторинга у нашој земљи у 2018 износио је преко 782 милиона евра и достигао је раст од чак 28%, презентовала је председник ове Секције и директор Сектора за факторинг у АОФИ, Тања Курсар.

Овај вид финансирања постоји већ 60 година у земљама Европске уније и Америке, али се последњих година убрзано развија и у нашем региону, тако да је ова конференција имала велики значај у циљу размене искустава, упознавања са новим облицима финансирања, као и напретка ИТ индустрије која прати ову област.

Било је речи и о економији региона, правној регулативи, кредитном осигурању, ланцу финансирања добављача, “Block Chain“ и “FinTechs“ и другим финансијским услугама.

На једном од панела разматрана је могућност сарадње факторинга са кредитним осигурањем. Како се  могло чути од самих корисника факторинга (МСП) та сарадња би свакако представљала предност у пласирању домаћих производа на инострано тржиште, али уз сугестију да би било лакше да се те две финансијске услуге обједине у један уговор. Модератор овог панела био је извршни директор за осигурање АОФИ Данило Ћирковић који је тим поводом наговестио могући нови производ Агенције.

Могле су се чути и бројна економска предвиђања за наредни период попут очекиване рецесије Немачке привреде због бројних фактора, од губитака у аутомобилској индустрији и гашења нуклеарке и потребе за другим видовима производње енергије, и друго, што може представљати проблем јер земље овог региона највише извозе баш у Немачку, али и Италију.

Поменуто је и да Хрватско тржиште факторинга бележи значајан пад од чак 18% у односу на 2017 годину због губитака Агрокора, што је довело до гашења појединих факторинг кућа.

Један од закључака свакако је договорено заједничко деловање земаља региона када је реч о правној регулативи из Области спречавања прања новца и финансирања тероризма, с обзиром да сви имају сличне проблеме јер поменути Закони и обавезе које из њих проистичу, успоравају или чак онемогућавају процес рада и саму сврху факторинга. Представници земаља ЕУ навели су да њихови закони немају тако ригидна правила и не захтевају идентификацију купаца, осим већ подразумевану проверу за потребе процене наплате, док у појединим земљама факторинг није ни обвезник Закона.

Представљене су бројне ИТ платформе које убрзавају и поједностављују сам процес факторинга али и других сегмената из области финансијског пословања.

Поново је наглашена сврха факторинг индустрије која поспешује и олакшава малим и средњим предузећима да пласирају своје производе на домаће и међународно тржиште,  а истовремено им обезбеђује  неопходна обртна средства и пружа сигурност у наплати.

Related posts

У Влади Републике Србије

Министарка привреде у Влади Републике Србије Адријана Месаровић разговарала је 13. Маја 2024. са Дејаном Вукотићем, директором Агенције за осигурање и финансирање извоза Републике Србије (АОФИ). Саговорници су разговарали о

Прочитај још