Srpski izvoz dostigao deset milijardi evra

POLITIKA, 30. 09. 2017.

Извоз производа из Србије је у првих осам месеци 2017. у односу на исти период прошле године порастао за 13 одсто


Srpski izvoz je u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porastao za 13 odsto, i iznosi oko 10 milijardi evra, izjavio je izvršni direktor za osiguranje Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) Danilo Ćirković.
Pozivajući se na zvaničnu statistiku, Ćirković je rekao da je Srbija najveći izvoznik u regionu.
„Srbija je na dobrom putu kada se uporedi ostvareni izvoz u zemlje Zapadnog Balkana u odnosu na uvoz”, ocenio je Ćirkovićvio za TV Pink ističući da ta agencija koja posluje u okviru Ministarstva privrede, snažno podržava srpske izvoznike.
„Srpski izvoz je u prvih osam meseci 2017. u odnosu na isti period prošle godine porastao za 13 odsto, i iznosi oko 10 milijardi evra. Siguran sam da je AOFI doprineo tom rastu, i sada je Srbija u spoljnotrgovinskom suficitu u odnosu na region Zapadnog Balkana. To znači da izvozimo u te zemlje više nego što iz njih uvozimo”, rekao je Ćirković, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Prema njegovim rečima, AOFI ima četiri načina da podrži izvoznike – putem finansiranja, otkupa potraživanja (faktoringa), osiguranja potraživanja i izdavanja garancija.
Ćirković se osvrnuo na osiguranje izvoza i objasnio da sistem funkcioniše tako što izvozne agencije u drugim zemljama, poput AOFI, tesno sarađuju pre nego što osiguraju potraživanje od kupca u inostranstvu.
Predstavnici svih vodećih osiguravajućih kuća, okupljeni u „Bernskoj uniji” – iz SAD, Kine, Nemačke, Francuske, okupiće se od 01. do 05. oktobra u Beogradu, kako bi razgovarali o još efikasnijoj saradnji.
„Možda će posle ovog skupa naše kolege iz svetskih agencija davati veće limite investitorima i tako ćemo indirektno pomoći razvoju srpske privrede”, poručuje Ćirković.
Kako kaže, klijenti AOFI su u startu bile multinacionalne kompanije, a danas su to sve više i mala i srednja preduzeća.
Kroz program Decenija preduzetništva koji vodi Ministarstvo privrede, i AOFI, kako je rekao, pomaže mala i srednja preduzeća kada im sredstva nisu dostupna kod banaka. (Tanjug)