Dejan Vukotić intervju – Siguran oslonac privredi

Dejan Vukotić intervju – Siguran oslonac privredi

Usluge AOFI baziraju se na osiguranju potraživanja, izdavanju garancija, kratkoročnom kreditiranju i faktoringu.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije (AOFI) jeste izvozno-kreditna agencija Republike Srbije koja teži ostvarenju strateškog poboljšanja uslova poslovanja izvozne privrede i sveukupnog unapređenja strukture izvoza Republike Srbije. Zbog toga AOFI zajednički deluje sa razvojnim, finansijskim i drugim institucijama u zemlji, ali i sa relevantnim stranim kompanijama i institucijama.

AOFI posluje prema načelima likvidnosti, sigurnosti i rentabilnosti, dosledno sprovodeći mere očuvanja realne vrednosti kapitala i mere za zaštitu od rizika poslovanja. Misija Agencije je izvoz kao pokretač privrede i kao najvažnija pomoć u toj oblasti.

„Nakon osamnaest uspešnih godina, ostvarili smo odličnu međunarodnu komunikaciju i saradnju i, kao najstariji, najveći i najsigurniji osiguravač izvoza, kao jedina izvozno-kreditna agencija Republike Srbije, obezbeđujemo bolji položaj srpskih privrednika u svetskim okvirima. Takva pozicija je intenzivirala mnoge puteve i izvoz”, objašnjava Dejan Vukotić, direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije.

AOFI, da podsetimo, pruža paket proizvoda i usluga iz oblasti finansiranja i osiguranja, na jednom mestu, povoljne uslove finansiranja i osiguranja izvoza, zatim kratke rokove realizacije, sigurnije poslovanje na inostranim tržištima, kao i konkurentnost i rast prodaje i značajne tržišne informacije. Usluge se baziraju na osiguranju potraživanja, izdavanju garancija, kratkoročnom kreditiranju i faktoringu.

„Dokaz da pratimo zahteve srpskih izvoznika jeste i novi proizvod. Agencija je na tržište izašla sa bezregresnim faktoringom, koji AOFI, uz osiguranje, sprovodi samostalno ili u saradnji sa bankama, i baš takav proizvod dodatno može da ubrza likvidnost srpskih izvoznika”, poručuje prvi čovek AOFI i dodaje: „Na taj način naši klijenti nemaju opasnost da će neplaćanje fakture kupca opteretiti njihov novčani tok – zato što su osigurani.”

Naravno, osnovni cilj AOFI je da podstiče i unapređuje izvoz primenom sledećih principa poslovne politike: podsticanje izvoza stalnim unapređenjem i razvijanjem delatnosti AOFI iz oblasti osiguranja potraživanja, očuvanje realne vrednosti kapitala, kvalitetna procena kreditne sposobnosti komitenata radi obezbeđivanja sigurnosti plasmana i naplate.

„U 2023. godini uspeli smo da ostvarimo visok nivo osiguranih limita i broja kupaca i na taj način da pomognemo rastu privrede. Mi pratimo trend rasta srpskog izvoza – mašinske, prerađivačke, metalske industrije i drugih industrija, najvećim delom u povećanju osiguranja potraživanja, te tako uspevamo da budemo siguran partner domaćim izvoznicima”, zaključuje direktor AOFI Dejan Vukotić.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije kompanija je koja već punih osamnaest godina ažurnošću i ekspeditivnošću pomaže svojim klijentima u svakom segmentu izvoza, doprinoseći tako i stabilnosti firme i unapređenju privrede. Kao pouzdan partner srpskim izvoznicima, daje sigurnost u normalnom planiranju i poslovanju svake kompanije, a tako promoviše, jača i osnažuje ekonomiju naše zemlje. 

Izvor: BIZLife Magazin

Foto: BIZLife Magazin