Podrška domaćim izvoznicima

Ana Malešević, generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. Užice,  juče je u prostorijama Privredne komore Beograda  predstavila našim izvoznicima proizvode koje im možemo ponuditi kako bi što uspešnije ostvarili svoje izvozne ciljeve.

Kroz usluge koje pružamo, u mogućnosti smo da privrednicima pomognemo da ostvare  sigurniji izvoz, da unaprede svoju konkurentsku poziciju, poboljšaju likvidnost – rekla je Ana Malešević.

Ona je takođe istakla da pored usluge kratkoročnog kreditiranja, sa kojom su preduzeća prilično dobro upoznata, posebno interesantan način finansiranja našim izvoznicima svakako je faktoring, za koji tek očekuje da se popularizuje u Srbiji zbog svojih brojnih prednosti. Nikako manje značajne su usluge izdavanja garancija, kao i kreditnog osiguranja, posebno firmama koje imaju potrebu da sarađuju sa novim, nepoznatim kupcima, zato što im je važno da osiguraju potraživanje koje može biti problematično. U mogućnosti smo da privrednicima pomognemo da ostvare  sigurniji izvoz, da unaprede svoju konkurentsku poziciju, poboljšaju likvidnost – rekla je Ana Malešević.

Malešević je napomenula da je izvoz  veoma važan činilac privrednog rasta Srbije i da mi zapravo kroz navedene usluge  ostvarujemo svoju misiju, a to je unapređenje strukture izvoza i omogućavanje našim izvoznicima što jednostavnije uslove izvoza kroz partnerske odnose sa inostranim institucijama.   Nakon izlaganja prezentacije, usledio je razgovor sa uspešnim privrednicima o mogućnostima izvoza, kao i pružanju pomoći onim preduzećima koja se susreću sa teškoćama u realizaciji izvoza.