Održano jesenje zasedanje Praškog kluba u Beogradu od 2. do 5. decembra 2012. godine

Održano jesenje zasedanje Praškog kluba u Beogradu od 2. do 5. decembra 2012. godine

Jesenje zasedanje Praškog kluba Bernske unije održano je od 2. do 5. decembra 2012. godine u Beogradu. Direktor AOFI, Milanko Bogosavljević, kazao je novinarima da je glavna tema ovogodišnjeg skupa podrška izvoznicima kroz institut osiguranja, jer se time smanjuje rizik poslovanja izvoznika.

On je naglasio da AOFI, koja je član Praškog kluba Bernske unije od decembra 2006. godine, osigurava šest odsto ukupnog izvoza Srbije i ove godine je za 12 odsto uvećala osiguranje izvoznih poslova.

“Srbiji je neophodno da poveća izvoz, a osiguranje kao jedan nenovčani proizvod će puno značiti za buduću podršku i razvoj, jer smanjuje rizik”, kazao je on.

Zamenik generalnog sekretara Bernske unije, Fabris Morel, rekao je da članice te unije osiguravaju preko 10 odsto svetskog izvoza. Prema njegovim rečima članice Bernske unije su veoma bitan član svetske trgovine i biće veoma značajne u prevazilaženju svetske ekonomske krize kroz osiguranje izvoznih poslova.

Predsedavajuća Praškog kluba Ola Gadala kazala je da su Praški klub osnovale 1993. godine Bernska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj sa ciljem da podrže i pomognu razvoj novoosnovanih agencija za osiguranje izvoznih kredita.

Praški klub Bernske unije je međunarodna asocijacija novih i postojećih osiguravača izvoznih kredita i investicija. Njegovi članovi su prvenstveno bile zemlje iz srednje i istočne Evrope, da bi se kasnije proširio i članicama iz Afrike i Azije. Praški klub podržava svoje članove u razvoju njihovih kapaciteta i sistema za kreditiranje izvoznih poslova i osiguranje investicija.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Praškog kluba je uspostavljanje saradnje i razmena informacija i iskustava između izvozno-kreditnih agencija putem redovnih sastanaka koji se održavaju dva puta godišnje.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. – AOFI je decembra 2006. godine postala član Praškog kluba.