Одржано јесење заседање Прашког клуба у Београду од 2. до 5. децембра 2012. године

Одржано јесење заседање Прашког клуба у Београду од 2. до 5. децембра 2012. године

Јесење заседање Прашког клуба Бернске уније одржано је од 2. до 5. децембра 2012. године у Београду. Директор АОФИ, Миланко Богосављевић, казао је новинарима да је главна тема овогодишњег скупа подршка извозницима кроз институт осигурања, јер се тиме смањује ризик пословања извозника.

Он је нагласио да АОФИ, која је члан Прашког клуба Бернске уније од децембра 2006. године, осигурава шест одсто укупног извоза Србије и ове године је за 12 одсто увећала осигурање извозних послова.

“Србији је неопходно да повећа извоз, а осигурање као један неновчани производ ће пуно значити за будућу подршку и развој, јер смањује ризик”, казао је он.

Заменик генералног секретара Бернске уније, Фабрис Морел, рекао је да чланице те уније осигуравају преко 10 одсто светског извоза. Према његовим речима чланице Бернске уније су веома битан члан светске трговине и биће веома значајне у превазилажењу светске економске кризе кроз осигурање извозних послова.

Председавајућа Прашког клуба Ола Гадала казала је да су Прашки клуб основале 1993. године Бернска унија и Европска банка за обнову и развој са циљем да подрже и помогну развој новооснованих агенција за осигурање извозних кредита.

Прашки клуб Бернске уније је међународна асоцијација нових и постојећих осигуравача извозних кредита и инвестиција. Његови чланови су првенствено биле земље из средње и источне Европе, да би се касније проширио и чланицама из Африке и Азије. Прашки клуб подржава своје чланове у развоју њихових капацитета и система за кредитирање извозних послова и осигурање инвестиција.

Једна од најважнијих активности Прашког клуба је успостављање сарадње и размена информација и искустава између извозно-кредитних агенција путем редовних састанака који се одржавају два пута годишње.

Агенција за осигурање и финансирање извоза Републике Србије а.д. – АОФИ је децембра 2006. године постала члан Прашког клуба.

Related posts

КОНФЕРЕНЦИЈА ИФЦ ЦСЕЕ ИФИ ПРОМОЦИЈА ПОСЛОВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БИЗНИС МОГУЋНОСТИ

Конференција у Београду одржана 14. Септембра 2022. године, у хотелу Хилтон: “ КОНФЕРЕНЦИЈА ИФЦ ЦСЕЕ ИФИ ПРОМОЦИЈА ПОСЛОВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БИЗНИС МОГУЋНОСТИ“. АОФИ у сарадњи са ИФЦ, ЕБРД, ЦЕБ Чешка,

Прочитај још

Потписан Уговoр са ЕГФИ

У августу месецу у просторијама АОФИ потписан је Уговор са иранском Агенцијом за кредитирање ЕГФИ уз присуство представника Амбасаде Исламске Републике Иран. Одржан је састaнак где су сви присутни истакли

Прочитај још