Одржано јесење заседање Прашког клуба у Београду од 2. до 5. децембра 2012. године

Одржано јесење заседање Прашког клуба у Београду од 2. до 5. децембра 2012. године

Јесење заседање Прашког клуба Бернске уније одржано је од 2. до 5. децембра 2012. године у Београду. Директор АОФИ, Миланко Богосављевић, казао је новинарима да је главна тема овогодишњег скупа подршка извозницима кроз институт осигурања, јер се тиме смањује ризик пословања извозника.

Он је нагласио да АОФИ, која је члан Прашког клуба Бернске уније од децембра 2006. године, осигурава шест одсто укупног извоза Србије и ове године је за 12 одсто увећала осигурање извозних послова.

“Србији је неопходно да повећа извоз, а осигурање као један неновчани производ ће пуно значити за будућу подршку и развој, јер смањује ризик”, казао је он.

Заменик генералног секретара Бернске уније, Фабрис Морел, рекао је да чланице те уније осигуравају преко 10 одсто светског извоза. Према његовим речима чланице Бернске уније су веома битан члан светске трговине и биће веома значајне у превазилажењу светске економске кризе кроз осигурање извозних послова.

Председавајућа Прашког клуба Ола Гадала казала је да су Прашки клуб основале 1993. године Бернска унија и Европска банка за обнову и развој са циљем да подрже и помогну развој новооснованих агенција за осигурање извозних кредита.

Прашки клуб Бернске уније је међународна асоцијација нових и постојећих осигуравача извозних кредита и инвестиција. Његови чланови су првенствено биле земље из средње и источне Европе, да би се касније проширио и чланицама из Африке и Азије. Прашки клуб подржава своје чланове у развоју њихових капацитета и система за кредитирање извозних послова и осигурање инвестиција.

Једна од најважнијих активности Прашког клуба је успостављање сарадње и размена информација и искустава између извозно-кредитних агенција путем редовних састанака који се одржавају два пута годишње.

Агенција за осигурање и финансирање извоза Републике Србије а.д. – АОФИ је децембра 2006. године постала члан Прашког клуба.

 

[rt_heading style=”style-5″ size=”h3″ font_color_type=”” font=”” custom_font_size=”” link=”” link_open=”_self” rt_class=”rt-5698843″ punchline=””]НИН интервју[/rt_heading]

ЕКОС:ИЗВОЗ-ОСИГУРАЊЕ-СКУП

 АОФИ остварио раст осигурања извоза од 12 одсто

БЕОГРАД, 4. децембра (Тањуг) – Директор  Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ) Миланко Богосављевић изјавио је данас да је та  агенција остварила раст осигурања извозних послова  од 12 одсто у односу на прошлу годину.

АОФИ годишње осигура око шест одсто извозних послова из Србије, рекао је Богосављевић новинарима у паузи дводневног заседања Прашког  клуба Бернске уније, које је данас почело у Београду.

Главна тема скупа, којем је домаћин АОФИ, је подршка извозницима кроз институт  осигурања, што значи смањење њиховог ризика на страном тржишту, рекао је Богосављевић.

Ако се има у виду да држава ради на подршци  малим и средњим предузећима, осигурање извозних  послова је један вид неновчане помоћи привреди којом се смањује ризик у пословању, казао је директор АОФИ-а.

Заменик генералног секретара Бернске уније Фабрис Морел рекао је да чланице те асоцијације укупно годишње осигурају више од 10 одсто светског  извоза.

Чланице Бернског клуба имају значајну улогу  у светској трговини и у превладавању економске кризе  која тренутно влада у свету, оценио је Морел.

Председавајућа Прашког клуба Ола Гадала  рекла је да је Бернски клуб организација која  подржава кредитно -извозне организације земаља  југоисточне Европе и централне Азије, која се  састаје два пута годишње, у пролеће и јесен.

Непосредни сусрети помажу развоју  националних организација за осигурање извозних  послова, као и међународној трговини, оценила је  Гадала.

АОФИ је постала чланица Прашког клуба Бернске уније у децембру 2006, током састанка у  Оману.

Берска унија, коју су 1934. основали приватни и државни осигуравачи  извозних кредита, данас окупља све највеће агенције за осигурање  извозних кредита и страних инвестиција и допринела је да се на међународном плану оствари сарадња и  прихвате здрави принципи код осигурања извозних  кредита.

Прашки клуб основале су 1993. Бернска унија и  Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), са циљем да  подрже и помогну развој новооснованих агенција за  осигурање извозних кредита, наведено је у саопштењу  Министарства финансија и привреде.

ЕКО-СРБИЈА-ОСИГУРАЊЕ
Почело јесење заседање Прасског клуба Бернске уније

БЕОГРАД, 4. децембра 2012. (Бета) – У Београду је данас поццело редовно јесење заседање Прасског клуба Бернске уније ццији је домацхин Агенција за осигурање и финансирање извоза Србије (АОФИ).

Директор АОФИ Миланко Богосављевицх казао је новинарима да је главна тема овогодиссњег скупа подрсска извозницима кроз институт осигурања, јер се тиме смањује њихов ризик.

Он је нагласио да АОФИ, који је ццлан Прасског клуба Бернске уније од децембра 2006. године, осигурава ссест одсто укупног извоза Србије и ове године је за 12 одсто повецхао број осигурања извозних послова.

“Србији је неопходно да повецха свој извоз, а осигурање као један не новццани производ цхе пуно знаццити за будуцху подрсску и развој, јер смањује ризик”, казао је он.

Заменик генералног секретара Бернске уније Фабрис Морел казао је да чланице те уније осигуравају преко 10 одсто светског извоза.

Према његовим реццима ццланице Бернске уније су веома битан ццлан светске трговине и бицхе веома знаццајне у превазилаззењу светске економске кризе кроз осигурање извозних послова.

Председавајуцха Прасског клуба Олае Гадала казала је да су Прасски клуб основале 1993. године Бернска унија и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) са циљем да подрззе и помогну развој новооснованих агенција за осигурање извозних кредита.

Берска унија, основана је 1934. године од стране приватних и дрззавних осигуравацца извозних кредита, а данас окупља све највецхе агенције за осигурање извозних кредита и страних инвестиција, које се састају два пута годиссње, на пролецхе и јесен.

Related posts

КОНФЕРЕНЦИЈА ИФЦ ЦСЕЕ ИФИ ПРОМОЦИЈА ПОСЛОВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БИЗНИС МОГУЋНОСТИ

Конференција у Београду одржана 14. Септембра 2022. године, у хотелу Хилтон: “ КОНФЕРЕНЦИЈА ИФЦ ЦСЕЕ ИФИ ПРОМОЦИЈА ПОСЛОВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БИЗНИС МОГУЋНОСТИ“. АОФИ у сарадњи са ИФЦ, ЕБРД, ЦЕБ Чешка,

Прочитај још

Потписан Уговoр са ЕГФИ

У августу месецу у просторијама АОФИ потписан је Уговор са иранском Агенцијом за кредитирање ЕГФИ уз присуство представника Амбасаде Исламске Републике Иран. Одржан је састaнак где су сви присутни истакли

Прочитај још