Održano jesenje zasedanje Praškog kluba u Beogradu od 2. do 5. decembra 2012.godine

Održano jesenje zasedanje Praškog kluba u Beogradu od 2. do 5. decembra 2012.godine

Jesenje zasedanje Praškog kluba Bernske unije održano je od 2. do 5. decembra 2012. godine u Beogradu. Direktor AOFI, Milanko Bogosavljević, kazao je novinarima da je glavna tema ovogodišnjeg skupa podrška izvoznicima kroz institut osiguranja, jer se time smanjuje rizik poslovanja izvoznika.

On je naglasio da AOFI, koja je član Praškog kluba Bernske unije od decembra 2006. godine, osigurava šest odsto ukupnog izvoza Srbije i ove godine je za 12 odsto uvećala osiguranje izvoznih poslova.

“Srbiji je neophodno da poveća izvoz, a osiguranje kao jedan nenovčani proizvod će puno značiti za buduću podršku i razvoj, jer smanjuje rizik”, kazao je on.

Zamenik generalnog sekretara Bernske unije, Fabris Morel, rekao je da članice te unije osiguravaju preko 10 odsto svetskog izvoza. Prema njegovim rečima članice Bernske unije su veoma bitan član svetske trgovine i biće veoma značajne u prevazilaženju svetske ekonomske krize kroz osiguranje izvoznih poslova.

Predsedavajuća Praškog kluba Ola Gadala kazala je da su Praški klub osnovale 1993. godine Bernska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj sa ciljem da podrže i pomognu razvoj novoosnovanih agencija za osiguranje izvoznih kredita.

Praški klub Bernske unije je međunarodna asocijacija novih i postojećih osiguravača izvoznih kredita i investicija. Njegovi članovi su prvenstveno bile zemlje iz srednje i istočne Evrope, da bi se kasnije proširio i članicama iz Afrike i Azije. Praški klub podržava svoje članove u razvoju njihovih kapaciteta i sistema za kreditiranje izvoznih poslova i osiguranje investicija.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Praškog kluba je uspostavljanje saradnje i razmena informacija i iskustava između izvozno-kreditnih agencija putem redovnih sastanaka koji se održavaju dva puta godišnje.

Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. – AOFI je decembra 2006. godine postala član Praškog kluba.

[rt_heading style=”style-5″ size=”h3″ font_color_type=”” font=”” custom_font_size=”” link=”” link_open=”_self” rt_class=”rt-1469657″ punchline=””]NIN intervju[/rt_heading]

EKOS:IZVOZ-OSIGURANJE-SKUP

AOFI ostvario rast osiguranja izvoza od 12 odsto

BEOGRAD, 4. decembra (Tanjug) – Direktor  Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) Milanko Bogosavljević izjavio je danas da je ta  agencija ostvarila rast osiguranja izvoznih poslova  od 12 odsto u odnosu na prošlu godinu.

AOFI godišnje osigura oko šest odsto izvoznih poslova iz Srbije, rekao je Bogosavljević novinarima u pauzi dvodnevnog zasedanja Praškog  kluba Bernske unije, koje je danas počelo u Beogradu.

Glavna tema skupa, kojem je domaćin AOFI, je podrška izvoznicima kroz institut  osiguranja, što znači smanjenje njihovog rizika na stranom tržištu, rekao je Bogosavljević.

Ako se ima u vidu da država radi na podršci  malim i srednjim preduzećima, osiguranje izvoznih  poslova je jedan vid nenovčane pomoći privredi kojom se smanjuje rizik u poslovanju, kazao je direktor AOFI-a.

Zamenik generalnog sekretara Bernske unije Fabris Morel rekao je da članice te asocijacije ukupno godišnje osiguraju više od 10 odsto svetskog  izvoza.

Članice Bernskog kluba imaju značajnu ulogu  u svetskoj trgovini i u prevladavanju ekonomske krize  koja trenutno vlada u svetu, ocenio je Morel.

Predsedavajuća Praškog kluba Ola Gadala  rekla je da je Bernski klub organizacija koja  podržava kreditno -izvozne organizacije zemalja  jugoistočne Evrope i centralne Azije, koja se  sastaje dva puta godišnje, u proleće i jesen.

Neposredni susreti pomažu razvoju  nacionalnih organizacija za osiguranje izvoznih  poslova, kao i međunarodnoj trgovini, ocenila je  Gadala.

AOFI je postala članica Praškog kluba Bernske unije u decembru 2006, tokom sastanka u  Omanu.

Berska unija, koju su 1934. osnovali privatni i državni osiguravači  izvoznih kredita, danas okuplja sve najveće agencije za osiguranje  izvoznih kredita i stranih investicija i doprinela je da se na međunarodnom planu ostvari saradnja i  prihvate zdravi principi kod osiguranja izvoznih  kredita.

Praški klub osnovale su 1993. Bernska unija i  Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), sa ciljem da  podrže i pomognu razvoj novoosnovanih agencija za  osiguranje izvoznih kredita, navedeno je u saopštenju  Ministarstva finansija i privrede.

EKO-SRBIJA-OSIGURANJE
Počelo jesenje zasedanje Prasskog kluba Bernske unije

BEOGRAD, 4. decembra 2012. (Beta) – U Beogradu je danas poccelo redovno jesenje zasedanje Prasskog kluba Bernske unije cciji je domachin Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije (AOFI).

Direktor AOFI Milanko Bogosavljevich kazao je novinarima da je glavna tema ovogodissnjeg skupa podrsska izvoznicima kroz institut osiguranja, jer se time smanjuje njihov rizik.

On je naglasio da AOFI, koji je cclan Prasskog kluba Bernske unije od decembra 2006. godine, osigurava ssest odsto ukupnog izvoza Srbije i ove godine je za 12 odsto povechao broj osiguranja izvoznih poslova.

“Srbiji je neophodno da povecha svoj izvoz, a osiguranje kao jedan ne novccani proizvod che puno znacciti za buduchu podrssku i razvoj, jer smanjuje rizik”, kazao je on.

Zamenik generalnog sekretara Bernske unije Fabris Morel kazao je da članice te unije osiguravaju preko 10 odsto svetskog izvoza.

Prema njegovim reccima cclanice Bernske unije su veoma bitan cclan svetske trgovine i biche veoma znaccajne u prevazilazzenju svetske ekonomske krize kroz osiguranje izvoznih poslova.

Predsedavajucha Prasskog kluba Olae Gadala kazala je da su Prasski klub osnovale 1993. godine Bernska unija i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) sa ciljem da podrzze i pomognu razvoj novoosnovanih agencija za osiguranje izvoznih kredita.

Berska unija, osnovana je 1934. godine od strane privatnih i drzzavnih osiguravacca izvoznih kredita, a danas okuplja sve najveche agencije za osiguranje izvoznih kredita i stranih investicija, koje se sastaju dva puta godissnje, na proleche i jesen.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.