Intervju – Srbija mora da osigura izvoz

Generalni direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije a.d. Užice (AOFI), Ana Malešević, u intervjuu za dnevni list Danas govori o uslugama koje AOFI nudi domaćim izvoznicima.

Malešević napominje da mogućnosti, koje AOFI nudi, privrednici ne koriste u dovoljnoj meri jer, između ostalog, mnogi od njih nisu ni čuli za AOFI.

„Mi to pokušavamo da promenimo.“ – rekla je Ana Malešević.

Ona takođe navodi usluge koje su na raspolaganju i osnovne  prednosti zbog kojih bi izvoznici trebalo više da ih koriste, a to su za kratkoročno kreditiranje povoljne kamatne stope, osiguranje izvoza kako privrednici ne bi strahovali da li će im kupac platiti i faktoring na osnovu koga klijenti uspevaju da prevaziđu problem trenutne nelikvidnosti.

Ana Malešević ističe nastojanje i važnost Agencije da se približi malim i srednjim preduzećima.

„AOFI trenutno ima oko 150 klijenata u kreditnom segmentu, 60 u osiguranju i 80 u faktoringu, što je vrlo malo. Smanjenjem praga mogli bismo da uključimo više kompanija koje imaju dobar proizvod ali su relativno mlade i još nisu stigle do tih 300.000 EUR izvoza.”  – dodala je Malešević.

Intervju sa generalnim direktorom AOFI, Anom Malešević, možete pročitati na Veb sajtu dnevnog lista Danas:http://www.danas.rs/danasrs/ekonomija/srbija_mora_da_osigura_izvoz.4.html?news_id=267514