AOFI: Srpski izvoz dostigao 10 mlrd. evra

BEOGRAD: Srpski izvoz je u prvih osam meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine porastao za 13 odsto i iznosi oko 10 milijardi evra, izjavio je izvršni direktor za osiguranje Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza (AOFI) Danilo Ćirković.

Pozivajući se na zvaničnu statistiku, Ćirković je rekao da je Srbija najveći izvoznik u regionu.
Srbija je na dobrom putu kada se uporedi ostvareni izvoz u zemlje Zapadnog Balkana u odnosu na uvoz, ocenio je Ćirkovićvio za TV Pink, ističući da ta agencija koja posluje u okviru Ministarstva privrede, snažno podržava srpske izvoznike.
Srpski izvoz je u prvih osam meseci 2017. u odnosu na isti period prošle godine porastao za 13 odsto i iznosi oko 10 milijardi evra. Siguran sam da je AOFI doprineo tom rastu i sada je Srbija u spoljnotrgovinskom suficitu u odnosu na region Zapadnog Balkana. To znači da izvozimo u te zemlje više nego što iz njih uvozimo, rekao je Ćirković, saopštilo je Ministarstvo privrede.
Prema njegovim rečima, AOFI ima četiri načina da podrži izvoznike – finansiranjem, otkupom potraživanja (faktoringa), osiguranjem potraživanja i izdavanjem garancija.
Ćirković se osvrnuo na osiguranje izvoza i objasnio da sistem funkcioniše tako što izvozne agencije u drugim zemljama, poput AOFI, tesno sarađuju pre nego što osiguraju potraživanje od kupca u inostranstvu.
Predstavnici svih vodećih osiguravajućih kuća, okupljeni u Bernskoj uniji – iz SAD, Kine, Nemačke, Francuske, okupiće se od 01. do 05. oktobra u Beogradu, kako bi razgovarali o još efikasnijoj saradnji.
Možda će posle ovog skupa naše kolege iz svetskih agencija davati veće limite investitorima i tako ćemo indirektno pomoći razvoju srpske privrede, poručuje Ćirković.
Kako kaže, klijenti AOFI su u startu bile multinacionalne kompanije, a danas su to sve više i mala i srednja preduzeća.
Kroz program Decenija preduzetništva, koji vodi Ministarstvo privrede, i AOFI kako je rekao, pomaže male i srednje firme kad im sredstva nisu dostupna kod banaka.