АОФИ остварио раст осигурања извоза од 12 одсто

АОФИ остварио раст осигурања извоза од 12 одсто

АОФИ годишње осигура око шест одсто извозних послова из Србије, рекао је Богосављевић новинарима у паузи дводневног заседања Прашког клуба Бернске уније, које је данас почело у Београду.

Главна тема скупа, којем је домаћин АОФИ, је подршка извозницима кроз институт осигурања, што значи смањење њиховог ризика на страном тржишту, рекао је Богосављевић.

Ако се има у виду да држава ради на подршци малим и средњим предузећима, осигурање извозних послова је један вид неновчане помоћи привреди којом се смањује ризик у пословању, казао је директор АОФИ-а.

Заменик генералног секретара Бернске уније Фабрис Морел рекао је да чланице те асоцијације укупно годишње осигурају више од 10 одсто светског извоза.

Чланице Бернског клуба имају значајну улогу  у светској трговини и у превладавању економске кризе која тренутно влада у свету, оценио је Морел.

Председавајућа Прашког клуба Ола Гадала рекла је да је Бернски клуб организација која подржава кредитно -извозне организације земаља југоисточне Европе и централне Азије, која се састаје два пута годишње, у пролеће и јесен.

Непосредни сусрети помажу развоју националних организација за осигурање извозних  послова, као и међународној трговини, оценила је Гадала.

АОФИ је постала чланица Прашког клуба Бернске уније у децембру 2006, током састанка у Оману.

Берска унија, коју су 1934. основали приватни и државни осигуравачи извозних кредита, данас окупља све највеће агенције за осигурање извозних кредита и страних инвестиција и допринела је да се на међународном плану оствари сарадња и прихвате здрави принципи код осигурања извозних кредита.

Прашки клуб основале су 1993. Бернска унија и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), са циљем да  подрже и помогну развој новооснованих агенција за  осигурање извозних кредита, наведено је у саопштењу Министарства финансија и привреде.

Related posts

КОНФЕРЕНЦИЈА ИФЦ ЦСЕЕ ИФИ ПРОМОЦИЈА ПОСЛОВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БИЗНИС МОГУЋНОСТИ

Конференција у Београду одржана 14. Септембра 2022. године, у хотелу Хилтон: “ КОНФЕРЕНЦИЈА ИФЦ ЦСЕЕ ИФИ ПРОМОЦИЈА ПОСЛОВНИХ ИНВЕСТИЦИЈА И БИЗНИС МОГУЋНОСТИ“. АОФИ у сарадњи са ИФЦ, ЕБРД, ЦЕБ Чешка,

Прочитај још

Потписан Уговoр са ЕГФИ

У августу месецу у просторијама АОФИ потписан је Уговор са иранском Агенцијом за кредитирање ЕГФИ уз присуство представника Амбасаде Исламске Републике Иран. Одржан је састaнак где су сви присутни истакли

Прочитај још