ИНТЕРВЈУ ЗА CORD МАГАЗИН АПРИЛ 2021.

Данило Ћирковић – АОФИ – извршни директор за осигурање и члан извршног одбора.

  1. АОФИ је пионир у осигурању потраживања у Србији од ризика неплаћања. На тржишту сте присутни од 2006. године. Можете ли да упоредите глобалну финансијску кризу из периода 2008-2010. са садашњом кризом изазваном пандемијом корона вируса?

 Кретање цена метала се често узима као индикатор стања глобалне економије и оно је данас супротно у односу на  2008. годину. Током тадашње глобалне економске кризе имали смо значајан пад цена основних метала. У последњих годину дана видимо велики раст цена метала као што су бакар, челик и алуминијум и он ће по нашим проценама трајати најмање до јесени ове године.

Још једна разлика између две кризе је и кретање вредности берзанских индекса. У 2008. години, вредност ових индекса је била у страховитом паду, што је и логично с обзиром да је тадашња глобална криза била проузрокована кризом финансијских тржишта, док током данашње кризе берзански индекси достижу своје максимуме.

Сличност између две кризе је неизвесност у смислу будућих дешавања у светској привреди. Том неизвесношћу су у појединачним привредама свакако највише погођени извозници. Улога извозно кредитних агенција као што је АОФИ јесте да подржи ликвидност извозне привреде кроз такозване траде финанце инструменте као што су осигурање потраживања и факторинг. Зато је пословање АОФИ у обе кризе обележила велика изложеност у смислу преузетих ризика у међународној трговини основним металима.

  1. Упркос појави конкуренције у области осигурања потраживања АОФИ је и даље лидер на тржишту Србије. Колико сте задовољни резултатима АОФИ у домену осигурања потраживања у 2020. години и шта је још по Вашем мишљењу поред пандемије обележило пословање у протеклој години?

АОФИ је у 2020. години осигурао за сада рекордних 824 милиона ЕУР промета српских извозника у 90 земаља света на свим континентима. Исплатили смо преко 1,6 милиона ЕУР штета по основу неплаћања купаца у 6 земаља и на тај начин помогли да се сачува ликвидност наших осигураника што је наша обавеза и мандат дат Законом о АОФИ. Резултат је очигледно добар. Још важније је да смо допринели стабилном пословању наших клијената и да нам, по препоруци постојећих, долази све већи број нових клијената.Поред пандемије, протеклу годину, као и почетак 2021. године, карактерише све више покушаја превара, односно крађе идентитета бонитетних предузећа, купаца српских извозника у иностранству. С обзиром на учесталост, АОФИ се од почетка пандемије посебно бави овим проблемом и наше клијенте редовно обавештавамо о начинима на које се ове преваре спроводе, тежећи да превентивно делујемо у заштити интереса клијената.

  1. Од оснивања АОФИ је био препознат као организација која је освајала нове производе у Србији попут осигурања потраживања и факторинга. Да ли имате нешто ново да понудите тржишту у Србији као одговор на кризу и потребу српске извозне привреде за обезбеђењем својих потраживања и заштиту ликвидности?

 Недавно смо у сарадњи са једном пословном банком развили нови производ осигурања извозних потраживања банака у Србији проистеклих из факторинг операција банака. Надамо се да ћемо на овај начин моћи додатно да помогнемо ликвидност српске привреде. Наиме, банке ће домаћим извозницима понудити такозвани безрегресни факторинг, што значи да у случају изостанка наплате извозних потраживања, домаћи извозници неће имати обавезу према банкама које су та потраживања откупиле, будући да ће иста бити осигурана код АОФИ. Овакав, по нашем мишљењу, за банке атрактиван производ је од средине марта ове године доступан свим банкама које послују у Србији.

Related posts